Welke (soorten) bedrijven kunnen een erkend leerbedrijf worden?

In principe is het voor ieder bedrijf of stichting in Nederland mogelijk om een erkend leerbedrijf te worden als tenminste aan de volgende twee voorwaarden kan worden voldaan:

  1. Het bedrijf is in staat om studenten op te leiden.

  2. Het bedrijf is bereid om studenten op te leiden.

Naast deze twee belangrijkste voorwaarden dient een bedrijf aan meer specifieke voorwaarden te voldoen die verschillen per branche. Wanneer je een erkend leerbedrijf wilt worden, kun je het 'Reglement en Criteria erkende leerbedrijven' opvragen bij het betreffende kenniscentrum voor de exacte voorwaarden. Onder welke rechtsvorm je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel heeft geen invloed op de mogelijkheid om erkend leerbedrijf te worden.

De certificering van erkende leerbedrijven worden verzorgd door de kenniscentra

De erkenningen worden verleend door de 18 verschillende kenniscentra in Nederland die ieder zijn eigen sector(en) en functiegroepen vertegenwoordigt. Je kunt je aanmelden bij de kenniscentra door direct telefonisch contact op te nemen of door het aanmeldformulier te gebruiken wat je kunt vinden op de websites van de kenniscentra. Nadat jij je hebt aangemeld zal een adviseur van het betreffende kenniscentrum contact met je opnemen voor een bezoek aan jouw bedrijf. Hij of zij bespreekt dan voor welke functies en opleiding erkenningen worden verleend.

Is het mogelijk om door meer kenniscentra gecertificeerd te worden?

Dit is mogelijk, in de dagelijkse praktijk komt dit vaak voor. Zo zal je voor iedere aparte afdeling in je bedrijf moeten kijken welke werkzaamheden worden uitgevoerd en in welke functie/beroepsgroep deze vallen. Een goed voorbeeld hiervan is een autodealer bedrijf met een personeelsbestand van 80 mensen. Hier werken ook MBO stagiaires in de werkplaats, in het magazijn, bij de administratie, bij de verkoopafdeling en bij de receptie.

 

Terug naar Voor bedrijven
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige koopgidsen voor u samen gesteld. Hieronder zie je de populairste. Bekijk alle koopgidsen
Civas-opleidingen