Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Een succesvol sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding. Probeer meer te weten te komen over het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld via de website maar ook door reclames en persberichten. Bedrijven willen altijd graag van jou weten wat je al over hen weet, probeer hier dus je voordeel mee te doen. Verdiep je ook in de werkzaamheden van de stagevacature en het bedrijf, wat houden de werkzaamheden in? Zorg dat je er verzorgd uitziet, een eerste indruk is vaak bepalend. Let dus op je kleding, haar en eventueel make-up. Kleding is erg belangrijk. Kleed je naar het bedrijf en de werkzaamheden die beschreven staan in de stagevacature. Denk aan zakelijke kleding als je bijvoorbeeld voor een stagefunctie solliciteert van secretaresse. Twijfel je over je kleding? Kijk dan eens op de website. Soms staan er foto's van medewerkers op waaruit je kan opmaken hoe men gekleed gaat. Denk aan je houding en lichaamstaal. Zenuwachtig zijn is normaal en niet erg, maar probeer dit wel te beheersen. Aan het einde van een gesprek wordt meestal gevraagd of jij nog vragen hebt. Stel deze en laat zien dat je interesse toont voor het bedrijf en de werkzaamheden. Het komt weleens voor dat bedrijven direct een eerste reactie op het sollicitatiegesprek geven. Vraag hier nooit zelf naar, zo kom je ongewenst onzeker over!

Verloop van het gesprek

De eerste indruk wordt gegeven zodra jij binnenkomt in het bedrijf. Door je lichaamstaal laat je tijdens de kennismaking blijken óf je er voor gaat en hoe enthousiast je bent voor de functie. Gezonde spanning is goed. Je laat hiermee namelijk zien dat je het sollicitatiegesprek belangrijk vindt. Je wilt tenslotte dat het bedrijf voor jou gaat. Een sollicitatiegesprek ziet er meestal in grote lijnen hetzelfde uit. Het bedrijf legt meestal eerst de procedure uit. Hier wordt ook iets vertelt over de organisatie, de afdeling waarop jij stage gaat lopen, de functie en waarom ze op zoek zijn naar een stagiaire. Daarna is het jouw beurt om iets over jezelf te vertellen. Gedurende het gesprek komen onder meer je opleiding(en), ervaring, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en natuurlijk je motivatie voor de functie aan bod. In feite kun je de vragen onderverdelen in:
    • Wie ben je?
    • Wat kun je?
    • Wat wil je?
Probeer daarom tijdens het gesprek je enthousiasme en interesse te tonen voor de functie. Na het gesprek is er vaak de mogelijkheid voor jou om vragen te stellen!

Civas-opleidingen