Tips voor een goede Curriculum Vitae

Er zijn een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je een goede CV kunt maken. Deze tips zijn:

 • Zorg voor een heldere en overzichtelijke opmaak
 • Geef een actieve en nauwkeurige beschrijving zodat het bedrijf weet wat je voor werkzaamheden bij bedrijf X hebt gedaan en wat je bij cursus A hebt geleerd
 • Geef voornamelijk relevante informatie die van betrekking is op je gewenste stagefunctie
 • Schrijf duidelijk en beknopt
 • Voorkom (taal)fouten, laat je CV daarom altijd even door familie of vrienden controleren als je iets niet zeker weet

De opbouw van je Curriculum Vitae

Jij moet tijdens de opbouw op een paar dingen letten en ook een aantal punten verwerken zodat een bedrijf een goed beeld van je krijgt. Zo kun jij een goede CV maken.

Persoonsgegevens

 1. Naam

 2. Adres

 3. Telefoonnummer

 4. E-mail adres

 5. Geslacht

 6. Geboortedatum

 7. Geboorteplaats

 8. Burgerlijke staat

 9. Nationaliteit

Opleidingsgegevens

Je opleidingsgegevens geven een bedrijf een goed overzicht van welke opleiding(en) en cursussen je tot nu toe hebt gevolgd. In dit onderdeel vermeld je in chronologische volgorde:

 1. De jaartallen (wanneer je gestart bent en wanneer de afsluiting was)

 2. De opleiding(en) vanaf de lagere school (ook wanneer je een opleiding niet hebt afgesloten met een diploma)

 3. de namen van de onderwijsinstelling(en)

Heb je ook cursussen en/of trainingen gevolgd? Vermeld deze dan in een aparte kolom.

Werkervaring

Als je over werkervaring beschikt, vermeld je dit in dit onderdeel. Maak net als bij de opleidingsgegevens een chronologische volgorde. Begin met je laatste of huidige baan en eindig met je allereerste baan. Vermeld ook de bedrijfsnaam en maak een korte en bondige beschrijving van je werkzaamheden. Probeer ook dit onderdeel overzichtelijk te maken. Wanneer je bijvoorbeeld de afgelopen jaren 15 verschillende banen hebt gehad, vermeld dan alleen de meest relevante daarvan.

Nevenfuncties

Heb je misschien bij de voetbalvereniging als vrijwilliger geholpen? Heb je misschien in het bestuur gezeten van de plaatselijke buurtvereniging? Of bij een andere maatschappelijke instelling gewerkt zonder daar een vergoeding voor te ontvangen? Vermeld dit dan in het onderdeel Nevenfuncties. Probeer te letten op relevantie, het schoolplein opruimen met je klas is wel goed voor de omgeving maar geen echte nevenactiviteit.

Vaardigheden

Hier vermeld je vaardigheden die van belang (kunnen) zijn. Je bent bijvoorbeeld goed met computers, je hebt een rijbewijs en je spreekt vloeiend Spaans. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar vermeld waar je goed in bent en wat je kan.

Hobby's en interesses

Een hobby kan je volledig in beslag nemen en vormt vaak een (groot) gedeelte van je leven. Je bent bijvoorbeeld gek op voetbal en volgt alles daaromheen. Of je vindt koken juist leuk en je leest graag een boek. Sommige bedrijven zijn in je hobby's geïnteresseerd om te beoordelen of je wel of niet in het huidige team past. Probeer je hobby's en interesses puntsgewijs te vermelden, dit maakt het overzichtelijk en gemakkelijk te lezen voor het bedrijf.

Civas-opleidingen